Startuje smaczny konkurs
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału.
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urzędy Marszałkowskie, Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.
Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
„Perła” w kulinarnym zasięgu
Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.
Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać na adres:
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice, z dopiskiem: konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
lub
pocztą elektroniczną na adres e-mail: row@zodr.pl
Dokumentacja konkursowa oraz dane kontaktowe dostępne są po wejściu na poniższe strony internetowe: